Σήμερα στην Ελλάδα τα μουσικά ιδρύματα (ωδεία και μουσικές σχολές) δίνουν πτυχία και διπλώματα αναγνωρισμένα από το κράτος. Ωστόσο κυκλοφορούν πολλοί τίτλοι σπουδών οι οποίοι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ αναγνωρισμένοι από το κράτος. Για παράδειγμα JAZZ PIANO, σύγχρονο πιάνο, ηλεκτρική κιθάρα, JAZZ αρμονία, DRUMS, φωνητική κ.α.
ΥΛΗ - ΣΠΟΥΔΕΣ
Εδώ θα βρείτε την ύλη του πιάνου και συχνές ερωτήσεις & απαντήσεις

Οι σπουδές στο πιάνο
Οι σπουδές στο πιάνο ακολουθούν το πρόγραμμα του υπουργείου και διαρκούν κατά μέσο όρο 12 έτη.Το σχετικό ΦΕΚ όπου υπάρχει αναλυτικά η ύλη σπουδών και το πρόγραμμα σπουδών έχει ορισθεί το 1957 (!!!) και το ΦΕΚ είναι της 11.11.1957 (ΦΕΚ 229/Α/57) Στο ηλεκτρονικό περιοδικό tar.gr θα το βρείτε και καθαρογραμμένο. Ένας μαθητής που ξεκινάει σε ένα ωδείο, κάνει εγγραφή, και αυτομάτως γράφεται στα μαθητολόγια του υπουργείου έτσι ώστε στο τέλος κάθε χρονιάς να μπορεί να λαμβάνει μέρος στις εξετάσεις και να πιστοποιεί το επίπεδό του. Ξεκινάει από την προκαταρκτική και κάθε χρόνο αλλάζει επίπεδο με βάση τους κανονισμούς.
Για παράδειγμα ξεκινάει από την προκαταρκτική και στη συνέχεια σε 2 χρόνια το ελάχιστο ή 4 χρόνια το μέγιστο θα την έχει τελειώσει για προαχθεί στην Κατωτέρα.
Αν ο μαθητής έχει πρόοδο μεγαλύτερη του προβλεπόμενου ΔΕΝ μπορεί να υπερπηδήσει επίπεδο. Αν για παράδειγμα τελειώσει την ύλη της κατωτέρας σε 2 έτη ΔΕΝ μπορεί να δώσει στην μέση πριν συμπληρώσει τα 3 έτη που ορίζει ο νόμος ως ελάχιστο!
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ – ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΚΡΥΣΜΑ;
ΘΕΜΑ: Κάνω ιδιαίτερα μαθήματα, μπορώ να πάρω πτυχίο πιάνου σαν να σπούδαζα σε ένα ωδείο;
ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΠΙΑΝΟΥ
Η αγορά ενός ηλεκτρικού πιάνου και όχι κλασσικού είναι μια συνηθισμένη ενέργεια για κάποιον μαθητή που κάνει τα πρώτα του βήματα στον κόσμο της μουσικής και διστάζει να εκταμιεύσει το ποσό των 3000€ για την αγορά ενός οικονομικού κλασσικού πιάνου. Ωστόσο τα συχνότερα ερωτήματα είναι: Ποιο μοντέλο να αγοράσω; Είναι το ίδιο με το κλασσικό; Το αρμόνιο...
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ COVID19
Ίσως από τις συχνότερες ερωτήσεις αυτή την εποχή, είναι αυτή που ρωτάνε όλοι οι γονείς σχετικά με την διαδικασία των εξετάσεων σε σχέση με την μακρόχρονη απουσία των παιδιών από τα ωδεία. «Τι θα παίξουν στις εξετάσεις αφού τόσο καιρό δεν έκαναν μάθημα;» Ας το αναλύσουμε ανά επίπεδο.
Η ομοιότητα στα 2 όργανα σταματάει στην εικόνα των άσπρων και μαύρων πλήκτρων. Τόσο κοινά αλλά και τόσο διαφορετικά όργανα! Οι σπουδές του αρμονίου (μονού κλαβιέ με 5 οκτάβες) περιλαμβάνουν την εξάσκηση του δεξιού χεριού διαβάζοντας νότες στο πεντάγραμμο όπως στο πιάνο και στο αριστερό χέρι περιλαμβάνουν την εκμάθηση των συγχορδιών. Οι συγχορδίες...
Δυστυχώς τα βιβλία του πιάνου είναι προκαθορισμένα από το υπουργείο. Ελάχιστες αποκλίσεις μπορούμε να κάνουμε. Στην προκαταρκτική υπάρχουν πολλές επιλογές που όμως σταματούν εκεί, δεν συνεχίζουν στην κατωτέρα για παράδειγμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απογοήτευση του μαθητή όταν από τις πολύχρωμες ζωγραφιές και τις εύκολες μελωδίες περάσει στα...
Πρέπει να έχω μουσικό όργανο στο σπίτι;
Η αγορά του οργάνου είναι απαραίτητη προκειμένου ο μαθητής να κάνει εξάσκηση. Η λογική...να δούμε πως θα τα πάει και θα αγοράσουμε ένα, δεν είναι σωστή διότι δεν θα καταφέρει ποτέ ο μαθητής να προχωρήσει χωρίς εξάσκηση στο σπίτι. Εξαίρεση αποτελούν τα μαθήματα σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και πάλι υπό προυποθέσεις. Πως θα αγαπήσει τη μουσική αν...
Απουσίες μαθητών και αναπληρώσεις μαθημάτων
Παραθέτω εδώ από τον κανονισμό λειτουργίας ωδείων και μουσικών σχολών όπως ορίζει το ΦΕΚ 229/11.11-1957 του υπουργείου πολιτισμού:
Την τάξη θα την καθορίσουν τα βιβλία που παίζεις. Με βάση το ΦΕΚ 11.11.1957 (ΦΕΚ 229/Α/57) μπορείς να υπολογίσεις την τάξη που είσαι.
Είναι εφικτό με προυποθέσεις. Θα πρέπει να γραφτείς στο ωδείο, να είσαι γραμμένος στα μαθητολόγια και να κάνεις το μάθημα στο χώρο σου. Αυτό σημαίνει οτι οικονομικά θα πρέπει να τακτοποιηθούν και οι 2 πλευρές.